Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στη ζωή που είναι πραγματικά αναντικατάστατα – μεταξύ αυτών είναι και οι παλιές εκτυπωμένες φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες είναι ένας απίστευτος τρόπος για να διατηρήσετε τις αναμνήσεις της οικογένειάς σας και να δημιουργήσετε ένα οπτικό ιστορικό για τις επόμενες γενιές. Οι παλιές φωτογραφίες αντιπροσωπεύουν δεκαετίες ιστορίας και αναμνήσεων. Θα ήταν κρίμα να καταστραφούν αυτά τα αναμνηστικά λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης ή φθοράς.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς να αποθηκεύσετε παλιές φωτογραφίες και να διατηρήσετε τις αναμνήσεις για τις επόμενες γενιές.

Οι 2 κανόνες για την αποθήκευση παλιών φωτογραφιών

  1. Σωστές συνθήκες αποθήκευσης

Οι φωτογραφίες εκτυπώνονται σε χαρτί, περιέχουν μελάνι και χρωστικές ουσίες που μπορούν ξεθωριάσουν στον χρόνο, εάν δεν αποθηκεύονται σωστά. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε φωτογραφίες στις σωστές συνθήκες, εάν θέλετε να διαρκέσουν και να διατηρήσουν την ποιότητά τους για τις επόμενες δεκαετίες.

Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία και φως) που σχετίζονται με τις συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να αποθηκεύετε παλιές φωτογραφίες.

 

Θερμοκρασία – Σε γενικές γραμμές, περιοχές με χαμηλότερες αλλά χωρίς διακυμάνσεις, θερμοκρασίες είναι ιδανικές για τη διατήρηση παλιών φωτογραφιών. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ψυχρός αέρας επιβραδύνει την αλλοίωση τόσο του χαρτιού όσο και του μελανιού. Το καλύτερο θα ήταν να αποθηκεύσετε παλιές φωτογραφίες σε χώρο που παραμένει κάτω από τους 20ο C. Επομένως, η σοφίτα, το γκαράζ ή το υπόγειο δεν αποτελούν την κατάλληλη επιλογή για την αποθήκευση φωτογραφιών.

Υγρασία – Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε φωτογραφίες και πολύτιμα έγγραφα σε μέρος που διατηρεί υψηλότερη από 15% σχετική υγρασία και χαμηλότερη από 65% σχετική υγρασία. Η υγρασία κάνει το μελάνι στις φωτογραφίες να τρέχει και να ξεθωριάζει.

Φως – Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η αποθήκευση φωτογραφιών σε σκοτεινή τοποθεσία παίζει ρόλο στη διατήρησή τους και στη συνολική ποιότητα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το σκοτάδι κρατά το μελάνι και τις χρωστικές μέσα στις φωτογραφίες και αποτρέπει το ξεθώριασμα. Το φως γενικά αλλοιώνει τις εικόνες με την πάροδο του χρόνου.

Στο χώρο που θα διαλέξετε, εξετάστε τις πιθανές καταστροφές από έντομα, τρωκτικά, νερό ή από κάποια συσκευή. Αποφύγετε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε ανάπτυξη μούχλας, πλημμύρες, διαρροές και άλλους πιθανούς κινδύνους όπως αυτούς. Κρατήστε τα κουτιά ή τα άλμπουμ σας μακριά από το πάτωμα. Επιπλέον φροντίστε να αερίζετε συχνά το χώρο, αλλά αν το δωμάτιο βρίσκεται κοντά σε δρόμο με πολύ σκόνη μην ανοίγετε καθημερινά τα παράθυρα γιατί οι εισερχόμενοι ρύποι μπορεί να καταστρέψουν τις φωτογραφίες.

 

  1. Επιλογή σωστού κουτιού ή άλμπουμ αποθήκευσης φωτογραφιών

Οι περισσότεροι επιλέγουν να αγοράσουν φτηνά κουτιά από χαρτόνι ή κοινά άλμπουμ φωτογραφιών και καταλήγουν να το μετανιώνουν αργότερα, καθώς οι φωτογραφίες τους καταστρέφονται.

Όταν αναζητάτε κουτιά φωτογραφιών ή άλμπουμ, λάβετε υπόψη την ποιότητα τους και ότι οι φωτογραφίες πρέπει να είναι ασφαλείς από φωτισμό και οξέα. Διαλέξτε προϊόντα από υλικά αρχειακής ποιότητας.

 

Μην αποθηκεύετε ποτέ τις φωτογραφίες σας υπό αυτές τις συνθήκες:

  • Άλμπουμ φωτογραφιών που απαιτούν ταινία ή κόλλα για να τοποθετηθούν οι φωτογραφίες στο άλμπουμ ή στο λεύκωμα.
  • Μην χρησιμοποιείτε συνδετήρες ή οτιδήποτε άλλο για να κρατήσετε παλιές φωτογραφίες μαζί.
  • Οι φωτογραφίες δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύονται σε φακέλους, ειδικά εάν οι φάκελοι δεν είναι κατασκευασμένοι από αρχειακής ποιότητας υλικά.

Εάν έχετε μια παλιά φωτογραφία την οποία θέλετε να βάλετε σε κορνίζα, το ιδανικό θα ήταν να βγάλετε ένα αντίγραφο και να κορνιζάρετε αυτό. Εάν όμως επιλέξετε να κορνιζάρετε την παλιά φωτογραφία, να τοποθετήστε την κορνίζα σε κάποιο μέρος που δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως ή με φως φθορισμού ή κάποιο άλλο φως με UV ακτινοβολία. Επιπλέον φροντίστε η φωτογραφία να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το τζάμι της κορνίζας και το πασπαρτού που θα διαλέξετε να είναι από αντιόξινα υλικά όπως και η πλάτη της κορνίζας.

Συμβουλή: Μην αγγίζεται την εκτυπωμένη επιφάνεια της φωτογραφία με τα δάκτυλά σας γιατί μπορεί να αφήσουν λιπαρότητα η οποία εισχωρεί στην φωτογραφία και μπορεί να την οξειδώσει. Κρατήστε τις φωτογραφίες από την άκρη προσεκτικά ή ιδανικά χρησιμοποιήστε βαμβακερά η πλαστικά γάντια για να τις μεταχειριστείτε.

Τέλος καλό θα ήταν να ψηφιοποιήσετε τις παλιές σας φωτογραφίες και να τις αποθηκεύσετε σε 2 ξεχωριστά ψηφιακά μέσα, φροντίζοντας να ανανεώνετε τα αποθηκευτικά μέσα περίπου ανά 5 χρόνια!