«Τυπώστε φωτογραφίες, σώστε τις μνήμες» συνιστούν οι ειδικοί!

Τα φωτογραφικά άλμπουμ υπάρχουν στα σπίτια των γονιών μας και των παππούδων μας και «φυλάνε» μέσα τους στιγμές χαράς, τα τελευταία χρόνια όμως κυριαρχούν οι ψηφιακές εικόνες και οι εκτυπωμένες  έχουν εκλείψει. Οι περισσότεροι τυπώνουμε ελάχιστες φωτογραφίες και τις περισσότερες τις κρατάμε σε ψηφιακή μορφή στο κινητό, τον υπολογιστή ή σε κάποιο σκληρό δίσκο. Είναι όμως ασφαλής τρόπος αποθήκευσης;

Σύμφωνα με τον φωτογράφο- φωτορεπόρτερ, κ. Μιχάλη Παππού η εκτύπωση φωτογραφιών αποτελεί «ασφαλιστική δικλείδα» που είναι ικανή να «κλειδώσει» τις αναμνήσεις τυπώνοντάς τις στο χαρτί. Ο κ. Βασίλης Τσεσμετζής, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα φωτογραφεία της Θεσσαλονίκης εξηγεί: «Είναι λίγοι οι άνθρωποι που εκτυπώνουν φωτογραφίες, συνήθως 5-10 με παιδιά. Παλιότερα, ένα συνοικιακό φωτογραφείο εκτύπωνε 700 φωτογραφίες ημερησίως, ενώ σήμερα τυπώνει περίπου 100 την εβδομάδα.» και συμπληρώνει πως οι πελάτες ζητούσαν τεχνικές συμβουλές και σχολίαζαν μαζί με τον φωτογράφο τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει και πως τώρα αυτή η πιο προσωπική σχέση έχει χαθεί.  Ένας άλλος φωτογράφος-φωτορεπόρτερ, ο Γιάννης Κουιτζόγλου μας λέει: «Ο κόσμος τύπωνε φωτογραφίες και χαιρότανε».

Οι λάτρεις της εκτυπωμένης φωτογραφίας λένε συχνά πως ο υπολογιστής μπορεί να κρασάρει, το κινητό μπορεί να χαλάσει ή να χαθεί αλλά οι εκτυπωμένες φωτογραφίες μένουν. Βέβαια τα φιλμ είχαν και εκείνα τις «κακές» τους στιγμές. Είναι σίγουρο πως όποιος είχε χρησιμοποιήσει φωτογραφική μηχανή με φιλμ θυμάται περιπτώσεις που το φιλμ φαγώθηκε κατά την τοποθέτηση του ή «πήρε φως» και χάλασε, εξαφανίζοντας δεκάδες στιγμές από παιδικά πάρτι, σημαντικές στιγμές ή εκδρομές. Ο κ. Παππούς θυμάται « Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φωτογράφοι κρατούσαν ένα 36άρι φιλμ όλη τη χρονιά και μετά το έφερναν για εκτύπωση. Επτά στα δέκα που έφταναν σε μας ήταν χαλασμένα».

Οι φωτογράφοι παροτρύνουν τους πελάτες τους να εκτυπώνουν φωτογραφίες, όχι για οικονομικούς λόγους  καθώς το κέρδος είναι ελάχιστο, αλλά για να μείνουν οι στιγμές. « Αυτό που λέμε στους μεγαλύτερους πελάτες μας είναι ότι όλοι έχουν εκτυπωμένες φωτογραφίες από τα παιδικά τους χρόνια, τα παιδιά τους τι θα έχουν;», σχολιάζει ο κ. Τσεσμετζής ενώ ο κ. Κουιτζόγλου επισημαίνει «Το κέρδος είναι πολύ μικρό για μας. Το προτείνω επειδή το πιστεύω. Έτσι θα σώσουν τις μνήμες τους. Τα παιδιά των παιδιών μας δε θα ανοίξουν ένα σκληρό δίσκο του ΄90, αν λειτουργεί, για να δουν εκείνες τις φωτογραφίες. Θα πρέπει να μετατρέπουν τα αρχεία και ελάχιστοι μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία». Με τη σειρά του ο κ. Παππούς προσθέτει «Καλύτερο back up από το παλιό παραδοσιακό άλμπουμ δεν υπάρχει».

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα των εκτυπωμένων φωτογραφιών είναι ότι συμβάλλουν στην διατήρηση της ιδιωτικότητας, άρα το τέλος τους σηματοδοτεί και το τέλος της ιδιωτικότητας. Αυτή την διάσταση στο θέμα, την θέτει ο επιμελητής, προϊστάμενος συλλογών στο Momus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαϊωάννου ο οποίος σημειώνει: «Ό,τι είναι τυπωμένο και αναλογικό είναι πραγματικά ιδιωτικό. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο και για το ψηφιακό». Ο καθηγητής Φωτογραφίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργος Κατσάγγελος, προτρέπει και ο ίδιος για εκτύπωση επιλεγμένων φωτογραφιών λέγοντας: «Ένα ζωγραφικό έργο μπορείς να το δεις στο ίντερνετ, αλλά είναι διαφορετικό να το δεις στο Μουσείο. Αντίστοιχο είναι και με τη φωτογραφία. Έχει διαφορετική δύναμη και αξία το αντικείμενο».   

Εκτυπώστε λοιπόν τις φωτογραφίες σας και σώστε τις μνήμες, το συνιστούν και οι ειδικοί!

Πηγή ΑΠΕ, Δήμητρα Κεχαγιά